Ocena wątku:
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
#1
Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin oraz minerałów. 

– wzmacnia układ odpornościowy
– oczyszcza organizm z toksyn
– wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych
– działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
– wspomaga układ pokarmowy, stymulują produkcję soków żołądkowych i poprawiają trawienie
– wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, mają działanie moczopędne, łagodzą schorzenia pęcherza
– wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
– syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
– zapobiega i leczy miażdżyce
– przyśpiesza gojenie się ran

Mnisze lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego jest wykorzystywany przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami i bakteriami. Obniża też poziom cukru we krwi i generalnie doprowadza krew do prawidłowego stanu.
Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się przy leczeniu bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. 
Świetnie sprawdza się także jako „regulator” cyklu miesiączkowego. 
Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran i stanów zapalnych.


Składniki:
  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki)
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Wykonanie: 
Główki kwiatów najlepiej zebrać w maju. W suchy i słoneczny dzień, gdy kwiaty są najbardziej rozwinięte.
Zebrane kwiaty rozłóż na pół godziny na gazetę aby pozbyć się owadów i dać im szansę na ucieczkę. Następnie przejrzyj kwiaty raz jeszcze i pomóż wydostać się pozostałym mieszkańcom. Oczywiście staramy się ich przy tym nie zabijać.
  • Kwiaty przesyp do obszernego garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć, by zredukowały swoją objętość. 
  • Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. 
  • Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką. 
  • Odstaw na co najmniej 12 godzin. 
  • Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. 
  • Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskasz konsystencję lejącego miodu. 
  • Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. 
  • Jeszcze gorące zawiń w koc na 2-3 godziny (sucha pasteryzacja). 
  • Następnie wyjmij je z koca, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. 
  • Odwróć je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne. 
Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego
Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu dziennie. 
Dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.



JAK ODRÓŻNIĆ MLECZ OD MNISZKA LEKARSKIEGO ?
[Obrazek: mniszek-mlecz.jpg]
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości